A kézidarabok tisztítása

5 perc gondoskodás fogorvosi kézidarabjainak, mellyel százezreket spórolhat

 

Egy jó minőségű és nagy sebességű kézidarab 400-500 ezer Ft, ami minden fogászati ​​beavatkozás középpontjában áll. A kezelés sikere attól függ, hogy hogyan dolgozik az eszköz. Ha a fogorvos elhanyagolja a forgóeszköz megfelelő karbantartását akár havonta hordhatja szervízbe, ami nem kevés kiadást jelent a fogorvosi rendelőnek. A szervízköltséggel együtt nemcsak a kézidarab ár emelkedik, de a meghibásodásból adódó lemondások is bosszúságot okoznak.

A kézidarabok meghibásodásának 70%-ban a nem megfelelő tisztítás, olajozás áll. A szakszerű karbantartás jelentős mértékben növeli a turbinák élettartamát, ezzel százezreket spórol a felhasználójának!
A kézidarabok belső részei aprók és összetettek, ami nagy kihívást jelent a karbantartási és tisztítási folyamatok számára. Az alábbiakban segíteni szeretnénk Önnek abban, hogy W&H kézidarabjai a legjobb teljesítményt és hosszú élettartamot biztosítsák, hiszen az apró figyelmetlenség, szinte észrevétlenül és alattomosan képes kiemelni az Ön zsebéből igen komoly összegeket.

A megfelelő tisztítási, olajozás és sterilizálási folyamatok betartása elengedhetetlen ahhoz, hogy minden kézidarabja jó állapotban maradjon és 50 %-kal növelje az eszközök élettartamát.

 

A kézidarabok tisztítása

A kézidarabokat nem lehet áztatni vagy tisztítani ultrahangos fürdőben! Ajánlott a külső felületeket puha kefével, folyó víz alatt tisztítani, miközben kerülni kell, hogy túl sok csapvíz kerüljön a műszerek belsejébe. Ne helyezze ultrahangos tisztítóba!

Amennyiben mosogatógépet használ, a mosási ciklus befejeztével mindig távolítsa el a kézidarabot, soha ne hagyja például éjszakára a kézidarabot a mosogatógépben!

Tisztítás és szárítás után a műszereket meg kell olajozni a csomagolás és a sterilizálás előtt. Kenje meg és tisztítsa meg belülről! Jó minőségű szervizolajjal és megfelelő adapterrel helyezze be a kézidarabba, és permetezze kb. 2 másodpercig, amíg olaj nem folyik ki a fejből. Nem olajozhatja túl a kézidarabokat, távolítsa el a felesleges kenőanyagot! Helyezze be a fúrót, és csatlakoztassa a kézidarabot! Futtassa a kézidarabokat 10-20 másodpercig az olajozás után és sterilizálás előtt! Ez segít a kézidarabok belső tisztán tartásában is.

Az olaj a fogászati ​​kézidarabok éltető eleme, segíti őket a zökkenőmentes és hatékony munkavégzésben nap mint nap.

 

 

Mit, mivel, mikor, azaz Alapszabályok egy turbina felhasználó részére!

 

1. szabály Minden rendelés végén megolajozni a turbinákat

A könyökdarab, az egyenes darab, és a lassító minden rendelési nap lezárásakor igényli az olajozást.

 

2. szabály 20 perc folyamatos használat után megolajozni a darabokat.

A turbinát és a gyorsítót 20 perc aktív használat után, plusz hetente egyszer, szemből a fúró felől is.

 

3. szabály Minden sterilizálás előtt megolajozni a kézidarabokat.

 

Figyelem! Az olajnak pontosan a csapágyhoz kell eljutnia. Minden kézidarabhoz, sőt ezen belül is minden márkához külön-külön sprayfej való, hogy biztosan elérje az olaj a csapágyat.

A felesleges olaj eltávolításának elmulasztása a kézidarabból vagy az olaj túlzott használata következményekkel járhat – például ha a beteg szája tele lesz olajjal, ezáltal a fogászati anyagok kémiailag is érintetté válhatnak.

 

Milyen olajozót vegyek? avagy a drága nem mindig drága…

 

Ha nem a szerviz által javasolt olajozót használja, előfordulhat, nem segíti a kézidarab mechanikát (vagy turbina rotor) a forgásban, hanem inkább károsítják az anyagát, hiszen nem megfelelő összetevőket tartalmazhat az olaj. Csak nagy tisztaságú szintetikus olajozókat szabad használni, ami hosszútávon támogatja a fogorvosi műszerek finommechanikáját.

 

Mennyi plusz munkát jelent az olajozás?

 

Pár másodpercbe telik, amíg leveszi a turbinát a csatlakozóról. Két másodpercig fújja a spray-t, majd újabb néhány másodperc, hogy visszacsatlakoztassa azt a helyére.

 

Nézzük meg mit jelent ez számokban!

Egy minőségi W&H olajozó 10.800 Ft, ami 4 dl űrtartalommal rendelkezik.

Egy befúvás alatt 0,5 ml olajat fúj ki a palackból.

 

Ez 400 ml esetében 800 kifújást jelent, így 1 kifújás tehát kb. 14 forintotba kerül.

 

Akkor nézzük is az számítást!

1 db forgó eszköz esetén:

1 nap = 14 Ft

1 hónap (20 munkanap) = 280 Ft

6 hónap = 1680 Ft

 

Karbantartás napi 10 másodperc és 1680 Ft kiadás félévente !

 

A fogászati eszközök sterilizálása

 

Vegye ki a fúrót a kézidarabból, törölje le a külsőjét, és helyezze be a sterilizációs tasakba! Sterilizálja a kézidarabot a gyártó utasításai szerint! Mindig hagyja, hogy a kézidarab végig menjen a sterilizáló szárítási ciklusán (ha van rajta szárítási ciklus)! A folyamat befejeztével vegye ki a kézidarabot az autoklávból! Soha ne hagyja a kézidarabot autoklávban! Tartsa felfelé álló fejjel, amíg lehűl és belül megszárad! Soha ne használjon kézidarabot, amíg az le nem hűlt, és mindig hagyja természetes módon kihűlni! Ne hűtse le a kézidarabokat folyó csap alatt vagy hideg vízben!

 

Ne feledje!

 

Ha a kézidarabja egy éven belül kétszer tönkremegy, ez már több százezer forint kiadást jelent Önnek, nem beszélve arról a kárról, amit a kiesett rendelési idő, a lemondott páciensek miatt szenved el. Ez a fajta veszteség felmérhetetlen, ugyanis itt nem pusztán pénzveszteségről beszélünk, hanem – ami még annál is fontosabb – a rendelőjének presztízsveszteségéről.

Úgy is elkerülheti a felesleges pénzkidobást, az idegeskedést és az esetlegesen elküldött betegek szemrehányásait, ha legalább azokból a műszerekből, amelyek nélkülözhetetlenek a munkájához, rendelkezik egy tartalék darabbal.