LED! A fények királya.

Ahogy a technológia fejlődik, elkezdjük látni, hogy a berendezések bizonyos jellemzői alapfelszereltségnek számítanak, és elkezdjük megkövetelni ezeket a jellemzőket a termékektől. Manapság álmodni sem merne arról, hogy ABS (vagy azzal egyenértékű funkció) nélkül vásároljon autót, és valószínűleg elvárja a Bluetooth-csatlakozást a telefonjához és a műholdas navigációs rendszert.

Ugyanezt tesszük a fogászati berendezésekkel, és általában azért választjuk ezeket a funkciókat, hogy a páciensek számára előnyösek legyenek, javítsák képességeinket vagy jobbá tegyék munkakörülményeinket. Az utóbbi években az egyik ilyen, alapfelszereltséggé vált funkció a LED-es operációs lámpák megjelenése, de vajon a LED-es kezelőfény szükségszerűen javítja-e a munkakörülményeinket?

Kétségtelen előnyei vannak annak, ha a LED-technológia felé mozdulunk el a rendelőnkben: kevesebb hő, nincs szükség halogén izzók cseréjére és a modernebb megjelenés kétségtelen előnyei, amelyeket a legtöbb piacon kapható LED-es lámpa kínálatának tulajdoníthatunk.

De amikor egy új OP lámpa beszerzését fontolgatja, figyelembe veszi-e az előállított fény minőségét is? A tapasztalat szerint ezt gyakran figyelmen kívül hagyják. Sokan azt feltételezhetik, hogy mivel a LED-es lámpák modernebb technológiát képviselnek, a generált fény minősége jobb lesz, mint az öregedő halogén lámpáé. Megdöbbenve tapasztalhatjuk, hogy ez nem feltétlenül van így. A fogászati gyártóknak évtizedekig dolgoztak a halogén kezelőlámpák fényminőségének fejlesztésén és javításán, egyes esetekben a halogénlámpák fényminősége valóban kiváló volt, még akkor is, ha meleg volt a munka alatt, drágább volt a működtetés, és az izzókat időről időre ki kellett cserélni. Mit kell tehát keresnie egy új fogászati operációs lámpa vásárlása esetén? A négy legfontosabb terület, amelyet érdemes átnézni a döntés meghozatala előtt :

Fényerő

A szájüregben szeretnénk  kiemelkedő fényviszonyokat létrehozni, hogy javítsuk az egész fogorvosi team látását. Ennek a fénynek világosabbnak kell lennie, mint a környezeti világításnak, de vigyázni kell, hogy a túl nagy kontraszt ne okozzon saját problémákat, például szemfáradtságot. A célunk, hogy a világítási szintek biztonságosak legyenek ahhoz, hogy nap mint nap belenézhessünk. A 25-30 000 LUX körüli megvilágítás biztonságos szinten ragyogó megvilágítást biztosít a szájüregben.

Garantált színhőmérséklet (CCT)

A CCT határozza meg a fehér LED színmegjelenését, és Kelvin vagy “K” fokban van megadva. Az ideális fogászati OP lámpa CCT értéke  5000K, amely semleges, fehér fény megjelenítést biztosít. Az 5000K-nál kisebb értékek kompromisszumot jelenthetnek, és enyhén meleg, sárga színű fényt eredményezhetnek. Ha 5000K-nál magasabb, a fény hűvös kék színűnek tűnhet.

 

Színvisszaadási index

A színvisszaadási index (CRI) azt méri, hogy a fény mennyire jól adja vissza a megvilágított tárgy színét egy ideális vagy természetes fényforráshoz képest. A 0-100CRI skálán, ahol a 100 a tökéletes természetes fényt jelenti, magas CRI-értékre van szükség 5000K CCT-vel kombinálva, hogy lehetővé tegye a pontos színmegfeleltetést és a lágy szövetek vizsgálatát.

Kompozit anyagok védelme

Hányszor fordult már elő, hogy éppen a legtechnikásabb restaurációk elkészítésekor kellett kezelőfény nélkül dolgoznia, hogy elkerülje a kompozitok korai polimerizációját ? A fényrekeményedő kompozitok a kék fényspektrummal keményednek. A modern lámpákban alkalmazott “Cure Safe” funkció  sok esetben egyszerűen egy halványabb fényt jelent. Ez azt jelenti, hogy a kompozitot továbbra is keményíti (bár egy kicsit lassabban), és közben ellenőrzött fényben tud dolgozni. A valódi “cure safe” üzemmódhoz olyan fényt keressen, amely kiszűri a kék spektrumú fényt, és lehetővé teszi, hogy világos megvilágítással dolgozzon anélkül, hogy a kompozitot kikeményítené.