Autoklávok A-tól Z-ig

Autokláv osztályok – Az autokláv típusai

Az autoklávoknak három osztályát különböztetjük meg: N, S és B.

N osztályú autoklávok

Ezek a típusok csak segédegységként használhatóak. Ennek az osztálynak a sterilizálási folyamatára jellemző, hogy nincs benne vákuumszivattyú, (ami a magasabb osztályú autoklávokban van), így ebben a készülékben csak tömör eszközöket lehet sterilizálni. Az üreges testű műszerek vagy a csomagokban lévő tárgyak sterilizálása sem (innen a név, N mint naked) lehetséges az N osztályú autoklávban. További hátrányuk, hogy nem rendelkeznek hatékony szárítási lehetőséggel, ellentétben a fejlettebb autoklávokkal.

 

S osztályú autoklávok

Ezek a berendezések az N és B osztályú autoklávok közötti átmenetet jelentik. Az S osztály lehetővé teszi az egycsomagolású, többrétegű csomagolású és nagyobb tömegű műszerek sterilizálását, amelyeket N osztályú autoklávokban nem lehet sterilizálni.  Az autokláv gyártója határozza meg, hogy milyen rakományokat lehet sterilizálni, az S-jelzés a specialized szóból származik. Az ebbe az osztályba tartozó autoklávok vákuumszivattyúval rendelkeznek, így képesek a levegőt teljes mértékben eltávolítani a kamrából a sterilizálási folyamat megkezdése előtt. Itt azonban csak egyfokozatú elővákuumot alkalmaznak; mely kevésbé hatékony, mint a B osztályú autoklávokban használt vákuum.

 

B osztályú autoklávok

A kisméretű asztali autoklávok csúcsát a B osztályú autoklávok jelentik. Ugyanazt kell tudniuk, mint a kórházi nagy sterilizátorok, vagyis B mint big. Minden egészségügyi-járványügyi követelménynek megfelelnek. Még a legösszetettebb tételeket is képesek sterilizálni. A frakcionált elővákuumnak köszönhetően a B osztályú autokláv teljesen eltávolítja a levegőt a kamrából, így elősegítve azt, hogy a gőz mindenhová eljusson. A leghatékonyabb és legmodernebb sterilizációs technikának tartják minden típusú eszköz közül.

Biztonságosan és hatékonyan sterilizálhatja azokat az anyagokat, amelyek vérrel és ép nyálkahártyákkal érintkeztek (csipesz, küret, csipesz, olló, felvonó, reszelő stb.), éppen ezért fogorvosi rendelőjében szüksége lesz egy B osztályú autoklávra, amely lehetővé teszi az olyan eszközök sterilizálását, mint a turbinák vagy csomagolt eszközök.

 

Első pillantásra minden autokláv egyformának tűnik, mi a különbség az egyik autokláv és a másik között és mit kell figyelembe venni vásárláskor?

Ha kis-közepes méretű klinikáról van szó, akkor gazdaságos, közepes kapacitású autoklávot érdemes választanunk. Mindig jobb két közepes méretű autokláv, mint egy nagy.

Ha egy nagy klinikáról van szó, ahol az autokláv minden nap intenzív használatnak van kitéve, javasoljuk, hogy válasszon egy csúcskategóriás autoklávot, amely kiváló megbízhatóságot és műszaki szolgáltatást biztosít.

 

Az autokláv kapacitása

A B osztályú autoklávokat különböző kapacitással gyártják, 8 litertől 28 literig, a legelterjedtebb méret 17-23 l között van. Minél nagyobb az autokláv kapacitása, annál több műszer sterilizálható minden egyes ciklusban, ugyanakkor az autokláv annál több energiát fog felhasználni az egyes sterilizálási ciklusokban. Mivel az autoklávok ára azok kapacitásával arányos, ezért olyan autoklávot kell választanunk, amelynek kapacitása megfelel az igényeinknek.

A sterilizálási ciklus időtartama

Mindig tanácsos megnézni, hogy az egyes autoklávok mennyi ideig végzik az egy teljes sterilizálási ciklusokat. Vannak gyors ciklusú autoklávok, amelyek időt takaríthatnak számunkra, de ezek ára általában valamivel magasabb.

Találkozhatunk olyan fejlett gépekkel, ahol a ciklusidő a rakomány mennyiségéhez igazodik, így akár csupán 23 percig tart egy valódi B-típusú ciklus, így az eszközök teljesen szárazan kerülnek ki az autoklávból.

Autokláv kezelhetősége

A mai modern autoklávok színes érintő kijelzővel, magyar nyelvű menüvel rendelkeznek, mely felhasználóbaráttá, szerethetővé teszi a gépeket. A legmodernebb készülékek mobiltelefonról is vezérelhetőek, működésük ezáltal folyamatosan nyomon követhető, az applikáció segítségével pedig a szükséges dokumentumok bármikor rendelkezésünkre állnak.

Garancia és műszaki szolgáltatás

Egy másik fontos szempont, amelyet figyelembe kell venni egy fogászati klinika autoklávjának kiválasztásakor, a garancia és a műszaki szolgáltatás. Az autoklávok túlnyomó többségére egy és két év közötti garancia vonatkozik. Vagy olyan sterilizátor márkát válasszunk, amely helyi szerviz szolgáltatást is biztosít vagy keressünk egy olyan több márkás megbízható szervizt, ahol megoldják az esetlegesen felmerülő problémákat. De nemcsak probléma esetén szükséges az autokláv szerviz, a minőségi autoklávok esetében is érdemes 4000 ciklusonként az ún. nagyszervizt elvégezni.

További előnye annak, hogy két autokláv van a fogászati rendelőben, hogy az egyik mindig rendelkezésre áll, ha a másik javításra szorul.

A Márka Szerviz olyan kölcsönös elkötelezettséget jelent a gyártó és forgalmazó között, amely garantálja, hogy a szervizben csak eredeti alkatrészeket használnak, azokat eredeti szerszámokkal építik be, valamint gyári mérőműszerekkel végzik az ellenőrzéseket. A hivatalos szervizekben dolgozó munkatársak folyamatos gyári szervizképzésen vesznek részt, így mindig lehetőségük van a legújabb ismeretek elsajátítására.

 

Az autokláv ára

Az autokláv ára általában szorosan összefügg a gép megbízhatóságával és jellemzőivel, fejleszthetőségével. Az európai márkák általában kiváló minőségű autoklávokat kínálnak, míg a kínai vagy koreai márkák olcsó autoklávokat kínálnak, amelyek ugyan elegendőek lehetnek egy kisebb fogorvosi rendelő számára, de a szerviz hátterük nem biztosított. Érdemes tehát jól átgondolni, hogy megéri-e az alacsonyabb ár, melyért cserébe még egy megbízható szervizt is keresni kell.

 

Tartozékok és kiegészítő programok

A B osztályú autoklávokhoz különböző tartozékok és programok tartozhatnak, amelyek bizonyos esetekben nagyon hasznosak lehetnek. Például vannak nyomtatókkal ellátott autoklávok, amelyek megkönnyítik a sterilizált termékek nyomon követhetőségét, de a modernebb gépek USB Pendrive-ra mentik a ciklus adatokat.

 

Autokláv biztonsági rendszerek

A biztonsági rendszer ellenőrzi az megfelelő nyomást, a hőmérsékletet, a vízminőséget és a gőzt. Ha a fenti paraméterek bármelyike nem optimális, az autokláv figyelmezteti a felhasználót, adott esetben megszakítja a ciklust.

Frissítések és bővítési lehetőségek

A legújabb típusú gépeknél lehetőség van a gépet a felhasználói igények alapján aktiváló kulccsal upgradelni, így például még gyorsabb és kibővített dokumentációval rendelkezhet az autokláv, anélkül, hogy újat kellene vásárolni. Ez egy nagyon jó megoldás abban az esetben, ha idővel változik a rendelő igénye vagy kapacitása. Nem szükséges az elején egy drágább modellt megvásárolni, később mégis elérhető a csúcskategóriás teljesítmény az upgradelés útján.

 

Az Ausztriában székhellyel rendelkező nemzetközi W&H csoport világelső az orvostechnikai termékek fejlesztésében és gyártásában, valamint úttörőként ismert a sterilizálás terén.

A cég egyik célkitűzése, innovatív, megbízható és gyors sterilizátorok fejlesztése, amelyek tökéletesen illeszkednek az egyénhez, a fogászati praxishoz és a munkafolyamatokhoz.

A sterilizálók széles választékával a W&H minden igényhez a tökéletes sterilizátort kínál.